Greenville Cottage

LOCATION: Greenville | DE

CLIENT: Private

STATUS: Completed 2012

PROGRAM: Renovation and additions

This 1940’s cottage on the edge of the historic Hagley estate in Greenville, DE was originally used to house workers on the property. The modest home was divided into two cramped apartments and was utilitarian in appearance and function serving only the basic needs of the tenants. The current owners wanted to expand the square footage considerably, facilitate handicap access without sacrificing gracious living.

Cottage front- before
Front- Before
Cottage front-after
Front-After

Changes to the structure were subject to approval by Preservation Delaware which holds the conservation easement on the building. Additions on either side of the original home needed to be clearly delineated with offsets and reference the original cottage. After several options were presented, the design with the least change to the existing roofline was approved.

Cottage back- before
Back- Before

Cottage back-after
Back- After

The site work was complicated by rocky conditions common to the area. Removal of blue granite bedrock was needed in order to level areas around the home for a patio, the additions, and to make room for a new basement to house mechanical systems. The rock was salvaged and used to restore a nearby raceway on the Brandywine River.

Front room fireplace
Front room

The interior of the home received a complete gut and reconfiguration. Durable wide plank white oak floors were installed. A new stone fireplace replaced the original. Custom casework was installed throughout.

Library sitting room

The back sitting room was redesigned as a library with custom bookcases and cabinets. French doors leading out to the new patio take advantage of the picturesque location.

Upstairs bedroom